3

Loadbalancing on TN3 system


Avatar
Jampe Uppgård

The loadbalancing on TN3 system is not optimized. Somehow it calculates remaining kW wrong. If you need meters check values on just use the ones we posted earlier. Before the firmware was update or if the Equalizer is offline it keeps everything at max so it uses all of the 20A set at main fuse. But if Equalizer is online and/or on firmware v65 it seems to calculate max to what Ampere the charger is configured for so in my case 16A. If my house use 6A I will get maximum 10A for charging and not 14A

A

Activity Newest / Oldest

Avatar

Jampe Uppgård

Charger load. Equalizer actual load on main circuit and watty actual load on charger curcuit charger + house(L3 is actually L1 watty is a little nuts). Forgot to say that this is due to me using a ferroamp inverter with loadbalancing to see difference. So the Equalizer somehow identities load to be 20A. Not sure how


T

Tor Erik Skårdal

Status changed to: Identified

D

Daniel. A

Status changed to: Under review

Avatar

Jampe Uppgård

Must be some major bugs in this firmware. I've seen Petters do 15.7A om the Charger while the house uses 16A on a 20A main so total is doing 30A on a 20A breaker. Not very good balancing. Good thing diazed works fine doing 30A for a while.


Avatar

Jampe Uppgård

I think the Equalizer somehow does not add the value from the meter only the value from the charger load so if you charge 1-fase on let's say L1 it will only use what the charger load is and not add whatever the house is using on L1. Very weird. So if the house used 1A when you started charging it will think it can use 16A on a 16A setting. But then the house starts using more A the Equalizer doesn't check/care about that just keeps going.


P

Petter Holmund


P

Petter Holmund

I have the same problem. see pictures. before the equalizer, it always charged with 16A. now I never get 16A